НасловнаO ПараћинуЛокална самоуправа >Управа / Oбрасци >ПривредаКонтакт
У наредних 15 дана формирање Скупштине у Параћину

ПЕТАК, 10. 07. 2020.

 У наредне две недеље, односно законских 15 дана од утврђивања и објављивања коначних резултата избора за одборнике Скупштине општине Параћин, биће сазвана и прва седница на којој ће бити конституисани највиши органи локалне власти у Параћину.

 Конститутивну седницу заказује досадашњи председник скупштинског сазива и на њој ће, јавним гласањем, бити потврђени мандати одборника на основу освојених гласова на изборима, по редоследу са изборних листа.

 Будући сазив Скупштине општине Параћин, чиниће одборници са 6 листа, са следећим бројем одборничких мандата - 28 "Александар Вућич – За нашу децу", 14 "Саша Пауновић - Сигурно напред", 5 "Сви за Параћин - Томислав Шалетић", 4 "Здрава прича - Ти се питаш", 3 "Ивица Дачић - Социјалистичка партија Србије" и један одборник са листе "Драган Марковић Палма – Јединствена Србија".

 Нови скупштински сазив биће конституисан избором председника и постављањем секретара, а Скупштина ће, на предлог председника Скупштине, из реда одборника, тајним гласањем бирати председника општине на период од четири године, већином гласова од укупног броја одборника. Избором на функцију, председнику престаје одборнички мандат и заједно са замеником, кога на његов предлог, по истом поступку бира Скупштина, биће на сталном раду у општини.

 

 
Од почетка епидемије у Поморављу 687 позитивних

ПЕТАК, 10. 07. 2020. 

Од почетка проглашења епидемије, у Поморавском округу регистровано је укупно 687 позитивних лица.

 

 
Данас реализација две акције сузбијања комараца

ПЕТАК, 10. 07. 2020. 

Ларвицидни третман, по републичком програму и ларвицидни и третман сузбијања одраслих форми комараца, по општинском програму, данас се реализују на територији параћинске општине. Уговорене послове обавља предзеће "ЕКО-ДЕЗ", из Београда.

 

 
У средњим школама више од 80 слободних места

ПЕТАК, 10. 07. 2020. 

Упис у средње школе се завршава данас, а параћинске средње школе, након првог уписног круга, имају укупно 82 слободна места. Средње школе су према конкурсу за упис у школску 2020/2021. годину, имале 560 слободних места, а основну школу је, у општини Параћин, завршило 450 ученика.

 

 
Јуче у Параћину прикупљене 24 јединице крви

ПЕТАК, 10. 07. 2020.

 Последној акцији добровољног давалаштва крви, организованој у параћинском Црвеном крсту, у сарадњи са Заводом за трансфузију из Ниша, одазвала су се 24 даваоца, што је у условима епидемилошке ситуације, нарочито у последњих неколико дана, сасвим задовољавајући број.

 У прилог чињеници да су многи одустали од учешћа, говори податак да се пре само десетак дана Црвеном крсту у Параћину, јављао много већи број заинтерсованих да дају крв, кажу организатори. Новонастале епидемиолошке околности утицале су протеклих дана на смањење броја добровољних давалаца и у другим градовима и општинама, у којима нишки Завод спроводи акције.

 Иначе, у параћинском Црвеном крсту, обезбеђено је и више од препоручених превентивних мера здравствене заштите, које ће свакако бити примењиване и приликом следеће акције, најављене за 23. јул, до када организатори очекују смиривање епидемиолошке ситуације и сходно томе, већи број добровољних давалаца.

 

 
Шах фестивал завршен дан раније

ПЕТАК, 10. 07. 2020.

 Отворена такмичења 13. Међународног шаховског фестивала, који је уз много неизвесности због актуелне епидемиолошке ситуације, одржан у мањем обиму, завршена су јуче, дан раније него што је планирано, тако што су последња два кола одиграна у истом дану.

 Носилац прве награде је Италијан, Пјер Луиђи Басо, други је Индијац, Леон Мендока, а трећи холандски велемајстор, Сипке Ернст. Четврто место заузима Милоје Ратковић, што је уједно и најбољи пласман српских такмичара.

 

 
За 7 дана у Поморављу још 41 позитивна особа

ЧЕТВРТАК, 09. 07. 2020.

 Према последњем ажурирању података Завода за јавно здравље "Поморавље" у Ћуприји, у периоду од 30. јуна до 6. јула, потврђен је позитиван налаз на КОВИД-19 за 41 лице у целом Поморавском округу. У последњих месец дана, у Параћину је регистрована 31 особа позитивна на вирус короне.

 Према подацима Завода за јавно здравље у Ћуприји, у периоду од 30. јуна до 6. јула, на територији поморавског округа је на КОВИД-19 тестирано 148 особа, са израженим симптомима, односно, индикацијама за тестирање ПЦР тестом. Од тог броја, позитивна је 41 особа, а негативних је 36. За 71 узорак резултати се још увек чекају. 6. јула, када су подаци на сајту Завода за јавно здравље ажурирани, узорковано је укупно 38 особа са индикацијама инфекције вирусом короне.

 Епидемиолошка ситуација у Поморављу из нестабилне прелази у неповољну, каже се на сајту и аплеује се на грађане да се строго придржавају свих прописаних мера превенције ширења вируса короне.

 Ковид амбуланта параћинског Дома здравља ради од 7 до 21 сат, радним данима и викендом, од 7 до 20 сати, а свакодневно обавља прегледе свих који се јаве због респираторних сметњи, односно сумње на инфекцију вирусом короне. Индиковани случајеви упућују се на тестирање ПЦР тестом, а они са сумњом на корону, али без изражених симптома, као и сви којима предстоји болничко лечење, упућују се на серолошко тестирање.

 Податке о броју тестираних, негативних и позитивних на дневном нивоу, Дом здравља упућује општинском Кризном штабу, који је за сада једини извор детаљних информација везаних за епидемиолошку ситуацију у општини Параћин. Према тим подацима, у последњих месец дана, у Параћину је регистрован 31 случај инфекције вирусом короне.

 

 
Убрзана завршница Шах фестивала

ЧЕТВРТАК, 09. 07. 2020. 

Организациони одбор 13. Међународног шах фестивала донео је одлуку да се завршна такмичења одиграју убрзаним темпом и да се заврше данас.

 

 
Комисија утврдила коначне резултате на локалу

ЧЕТВРТАК, 09. 07. 2020. 

По објављивању утврђених резултата локалних избора у Службеном листу општине Параћин, почео је да тече петнаестодневни рок за одржавање конститутивне седнице, на којој ће бити потврђени мандати одборника новог сазива Скупштине и конституисани највиши органи локалне власти.

 

 
Први дан уписа у средње школе

ЧЕТВРТАК, 09. 07. 2020. 

Упис у први разред средњих школа у првом уписном кругу, одржава се данас и сутра, од 8 до 15 сати, у свим средњим школама. Такође, у току је и предаја листе жеља за слободна места у другом уписном кругу, који ће бити одржан 13. јула.

 

 
Акција давалаштва крви, прва у јулу

ЧЕТВРТАК, 09. 07. 2020. 

У Параћину је, по овогодишњем програму организовања акција добровољног давалаштва крви, који заједно реализују Завод за трансфузију крви из Ниша и локална организација Црвеног крста, спроведена прва од две акције, предвиђене за јул 2020. године. С обзиром на тренутну епидемилошку ситуацију и на овој акцији је одзив добровољних давалаца био сасвим задовољавајући, кажу организатори.

 

 

ANKETE

TRENUTNO NA SAJTU

We have 3 guests online